

Sara hastalığı, beynin elektrik sistemi ile ilgili bir hastalıktır. Beyindeki sinir hücrelerinin elektriksel iletişiminde aşırı bir artış meydana geldiğinde, kişinin hareket, davranış, duygusal durum ve çevresi ile olan iletişiminde önemli aksamalar olur. Elektrik deşarjı beynin hangi bölgesinde meydana gelirse, beynin o bölgesinin yönettiği fonksiyonlarda sorunlar meydana gelir. Beynin etkilenmesine göre sara hastalığı farklı tiplere ayrılır. Bir kişiye epilepsi hastası denmesi için nöbet geçirmiş olması gerekir. Epilepsi hastalığının belirtisi olan nöbetler birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürebilir ve “sara nöbeti” veya “epilepsi nöbeti” olarak adlandırılır. Sara nöbeti bazen kendiliğinden meydana gelirken, bazen de nöbeti tetikleyen birtakım faktörler sebebiyle oluşabilir.
Sara hastası olan kişilerin yaklaşık olarak üçte ikisinde özel bir sebep bulunamamıştır. Beynin doğal elektriksel iletişimini bozabilecek bazı etkenlerin epilepsiye sebep olacağı düşünülmektedir. Bunlar şöyle sıralanabilir:
Ciddi kafa yaralanmaları,
Sara hastalıpğına teşhis koyabilmek için gerekli bilgiler genellikle hastanın yakınından veya nöbet geçirdiğini görenlerden alınabilir. Çünkü kişi nöbet esnasında çoğunlukla bilincini kaybettiği için, ne olduğunun farkında değildir ve bu sebeple doğru bilgi veremez. Hasta bilincini kaybetmese de, ne olduğunun farkında olmayabilir.
Kişinin nöbet geçirdiği bilgisi alındıktan sonra Nöroloji uzmanı kişiyi muayene eder ve elektroensefalografi çekilmesini isteyebilir. Elektroensefalografi, kısa adı ile EEG epilepsi tanısının konulmasını sağlar.
EEG, beynin elektriksel aktivitesini kaydedip bir kağıt üzerine çizgiler halinde yazılmasını sağlayan bir yöntemdir. Normal beyin aktivitesinin belirli bir şekli vardır. Sara nöbeti nedeniyle çizgilerde değişiklik olur. Nöroloji uzmanı hekimler EEG sonucunu değerlendirerek epilepsi varlığı veya yokluğunu doğrular.
Nöbetler genellikle bir uyarı olmadan meydana geldiğinden, bazı aktiviteler tehlikeli olabilir. Kişinin banyo alırken veya yüzerken nöbet geçirmesi boğulmasına bile yol açabilir. Araba kullanırken geçirilecek bir nöbet de kişinin hem kendi hem de çevresi için son derece tehlikelidir. Nöbetler esnasında hastalar düşüp bir tarafını yaralayabilir. Bunların dışında, tedavi altında olan hastalar genellikle herhangibir sorunla karşılaşmadan yaşamlarını sürdürebilir.
Epileptik nöbetlerin meydana gelmesini önleyici ve “antiepileptik” adı verilen ilaçlar tedavide en sık kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlardan en eskileri; karbamazepin, fenitoin, fenobarbital ve valproik asittir. Bunlardan sonra piyasaya çıkan; lamotrijin, topiramat, gabapentin gibi yeni nesil ilaçlar da bulunmaktadır.
Tedaviye başlandıktan sonra kullanılan ilaç etkili olmazsa, çok fazla yan etki görülürse, doktorunuz ilacın dozunu değiştirerek veya başka bir ilaca geçerek tedaviyi şekillendirebilir.
Sara hastalarının büyük bir çoğunluğu verilen ilaçları kullandıkları sürece nöbet geçirmeden yaşayabilirler. İlaç tedavisinin yanı sıra, diyet tedavisi, vagus sinirinin stimülasyonu ve sara hastalığının tipine göre cerrahi tedaviler de denenebilir.
Uzun süren veya tekrarlayan nöbetler “status epileptikus” adı verilen bir duruma sebep olabilir. Nöbetin ve kasılmanın uzun sürmesi beynin oksijensiz kalmasına yol açabilir. Bu durumda acil serviste müdahale edilmesi gereklidir.