

İşitme kaybı tipleri sensorinöral işitme kaybı, iletken ve karışık işitme kaybı olarak üçe ayrılmaktadır. Bu makalede Sensorinöral işitme kaybı olarak adlandırılan SNİK nedir? sorusuna odaklanacağız.
SNİK, işitme kaybı olan bireyler arasında yaklaşık 10 kişiden 9'unu etkileyen çok daha yaygın işitme kaybı türüdür. Sensorinöral işitme kaybı veya SNİK, iç kulak hasarı nedeniyle meydana gelir. İç kulaktan beyne giden sinir yollarıyla ilgili sorunlar da bu tip işitme kaybına neden olabilir. Sinirsel işitme kaybı olarak da adlandırılan sensörinöral işitme kaybı, hafif, orta, ileri ya da çok ileri derece işitme kaybı şeklinde görülebilmektedir.
Konuşmaları anlamak güç hale gelmiştir. Sensörinöral işitme kaybı, duyulan seslerin hem yüksekliğini hem de netliğini etkiler. Bu tip işitme kaybında yumuşak ve sakin sesleri derecesine göre duyabilirsiniz. Genel olarak yumuşak ve normal sesler çok yumuşaktır, ancak yüksek sesler çok hızlı bir şekilde çok yükselir ve sizi gerçekten rahatsız edebilir.
• Arka planda gürültü olduğunda sesleri duymada sorun
• Özellikle çocukların ve kadınların sesini anlamada zorluk
• Baş dönmesi veya denge sorunları
• Seslerin uğultu şeklinde işitilmesi
• Sesleri duyabildiğini ama anlayamadığını hissetmek
• Kulak çınlaması
Sensorinöral İşitme Kaybı Nedenleri
Sensorinöral işitme kaybına sahip olmak, ya iç kulağınızdaki (stereosili olarak bilinir) küçük tüy hücrelerinde ya da iç kulağınızdan beyne giden sinir yollarında hasar olduğu anlamına gelir. Normalde her iki kulağı da etkiler.
Bu tür işitme kaybının nedenleri genellikle iki kategoriye ayrılır: Edinilmiş veya doğuştan.
Edinilmiş, işitme kaybının bir kişi doğduktan sonra, genellikle yaşamın ilerleyen dönemlerinde geliştiği anlamına gelir. Nedenler şunları içerebilir:
Yaşlanma: Genellikle 65 yaşından sonra meydana gelen yaşa bağlı işitme kaybıdır. Bu tür bir kayıp zamanla, tipik olarak her iki kulakta meydana geldiğinden, bazen fark edilmesi zordur.
Gürültü: Gürültüye bağlı işitme kaybı, patlama veya silah sesi gibi tek seferlik yüksek sese maruz kalmadan veya uzun bir süre 85 desibelden (dB) daha yüksek seslerden kaynaklanabilir.
Hastalık ve enfeksiyonlar: Viral enfeksiyonlar (kızamık, menenjit ve kabakulak vb.) sensörinöral işitme kaybına neden olabilir.
Baş veya akustik travma: İç kulağınızın hasar görmesi, kafaya darbe veya patlama gibi aşırı yüksek sese maruz kalmadan da kaynaklanabilir.
Tümörler: İşitmeyi etkileyebilecek yaygın tümör örnekleri görülebilmektedir.
İlaçlar: 200'den fazla ilaç kimyasal ototoksik olarak bilinmektedir. Bu ilaçlar işitme sağlığınıza zarar verebilir.
Doğuştan Sensörinöral İşitme Kaybı
Doğuştan gelen sensorinöral işitme kaybı hamilelik sırasında olur. Çok daha nadirdir. Bazı nedenler arasında prematüre, diyabet, doğum sırasında oksijen eksikliği, genetik ve anneden çocuğa anne karnında geçen kızamıkçık gibi bulaşıcı hastalıklar sayılabilir.
Yeni doğan taraması sayesinde, işitme kaybı ile doğan bazı çocuklara hemen teşhis konulur ve dil gelişimine yardımcı olmak için mümkün olan en kısa sürede işitme cihazları veya koklear implantlarla tedavi edilmektedir.
Çoğu zaman önerilen tedavi, işitme kaybı derecenize göre programlanmış işitme cihazlarıdır. Basitçe tüm sesleri yükseltmek daha iyi duymanıza yardımcı olmaz çünkü bazı sesler yine de bozuk olabilir. Güvenilir bir test ve doğru uygulama oldukça önemlidir. Sensorinöral işitme kaybından şüpheleniyorsanız Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek işitme testi yaptırabilirsiniz. İşitme kaybınızın nedenini ve kapsamını belirlemek için sizinle birlikte çalışır ve bunun yanı sıra tedavi etmek için kişiselleştirilmiş bir plan geliştiririz.
SNİK yaşamı tehdit eden bir durum değildir, ancak uygun şekilde yönetilmezse iletişim kurma becerinizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Sensorinöral işitme kaybınız olduğundan şüpheleniyorsanız, daha iyi işitmenin ilk adımı kalifiye bir işitme sağlığı uzmanından kapsamlı bir işitme muayenesi yaptırmaktır. Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek size uygun en iyi işitme cihazı tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme kaybının yaşam kalitenizi düşürmemesi için ihtiyacınıza yönelik en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından işitme testiniz hızlı ve ücretsiz bir şekilde yapılır. İşitme uzmanlarımız, size işitme cihazı önerirken işitme kaybınızın derecesini ve türünü en iyi şekilde değerlendirecektir.
14 Aralık 2020
TEŞEKLÜR EDERİM BENDE DE İŞİTME KAYBI VAR. 15 YAŞINDAYIM CİHAZ KULLANIYORUM CİHAZIM ESKİDİ OTİCON HAKKINDA GÜZEL YORUMLAR DUYDUM ŞİMDİ OTİCON KULLANMAK İSTİYORUM.
14 Aralık 2020
Merhabalar Derya hanım. Sizlerle görüşmeyi çok isteriz. Aşağıdaki formu doldurarak ücretsiz işitme testi ve cihaz denemesi için randevu alabilirsiniz. Kendinize iyi bakın en kısa sürede görüşmek üzere sağlıkla kalın.
12 Mart 2022
Kulak ta uğultu var ses kaçırıyorum
28 Kasım 2023
75 yaşındayım.Yapılan testte sol kulak Orta derecede SNİK olarak gözlendi.Doktor İŞİTME CİHAZI kullanmama karar verirse SGK ile anlaşmanız, var mı?Varsa ne yapmam gerekiyor?Fark ödemem gerekiyor mu? Yaklasık ne kadar?Saygılarımla.
10 Ocak 2024
Sensorinral dan supheleniyirum Lütfen benimle iletişime geçiniz05327179486