

Odyometri, temelde dinleyicinin aktif olarak ses sinyallerine tepki verdiği ölçüm yöntemlerine dayanır. Odyometri neden yapılır? Serbest alan odyometrisi nedir? sorularının yanıtını bu makalede bulabilirsiniz.
Kulağın hasar görmesi veya uzun süre yüksek sese maruz kalması işitme kaybına neden olabilir. Ne kadar iyi duyabileceğinizi belirlemek için odyometri testleri uygulanır. Çocuk işitme testi yöntemleri arasında tartışmasız, en önemli olanı ise serbest alan odyometrisidir.
İşitme testleri çocukların yaşına ve anlayış seviyesine göre kullanılmaktadır. Özellikle kulaklık kullanımına şartlanamayan, çok küçük yaşlardaki çocuklarda serbest alan odyometrisi kullanılmaktadır. Aynı zamanda hiperaktivite, otizm vb. bulunan çocukların, işitme eşiklerinin saptanması için, standartlara uygun olarak kalibrasyonu yapılmış odyometrelerle bağlantılı hoparlörler kullanılarak test yapılmalıdır. Bu test serbest alan odyometrisidir.
İşitme kaybı olduğu düşünülen çocuk, sessiz odada bir masada oturtulur. Aile bireylerinden biri (anne veya baba) tedirgin olmaması için çocuğa eşlik etmektedir. Çocuk, masada bulunan oyuncaklarla oyun oynarken, beklemediği bir zamanda verilen işitsel uyaran karşısındaki tepkileri gözlemlenerek değerlendirme yapılır.
Serbest alan odyometrisi cevapları, yalnızca küçük yaşlardaki çocukların işitme eşiklerinin saptanmasında kullanılmaz. İşitme cihazı kullanan kişilerin işitme cihazından elde ettikleri kazancı tespit etmek veya koklear implant uygulanmış kişilerin, implant kullanımından elde ettikleri kazancı görmek ve uygulanan konuşma programlarının sonuçlarını takip etmek amacı ile de kullanılmaktadır.
Yeni doğan işitme testleri hastaneden ayrılmadan önce yapılmaktadır. Çocuklarda işitme kaybı teşhisi için ilk üç ay oldukça önemlidir. Konuşma ve dil gelişimi için en önemli zaman olan altı aylıktan önce işitme tedavisine başlanmalıdır. Erken müdahale ile çocuklar okula gittikleri zaman akranları düzeyinde bir gelişme gösterir. Otoakustik Emisyon Testi (OAE) yeni doğanın kulağına küçük bir mikrofon yerleştirilerek sesler bu kulağa iletilir ve kulak kanalına kaydedilir. Kulak kanalındaki emisyonlar analiz edilir. Belli frekanstaki eşikler bu şekilde belirlenir. Eğer bebekte işitme kaybı varsa ses emisyonu yoktur.
Bir yeni doğanın sese tepki verdiği minimum yoğunluk seviyesi 25 dB'dir. Bu minimum seviye, bebeklik döneminde kademeli olarak azalır ve 36 ayda çoğu çocuk 10 dB'den daha düşük ses yoğunluklarına yanıt verir. Yeni doğan tarama testlerinden geçemeyen bebek derinlemesine yapılacak bir değerlendirme için işitme uzmanına/odyologa gitmelidir.
Serbest alan oyun odyometrisi (CPA) ise özellikle 2-3 yaş çocuklarda kullanılan işitme kaybı testinden biridir. Test genel olarak oyunla yapılır ve çocuktan duyduğu her ses için önündeki oyuncakla bir şey yapması istenir. Özellikle yürümeye başlayan çocuklarda uygulanan bu test işitme kaybı yaşayan çocuğun yoğun katılımına dayanır. Eğer bu işitme testini geçemezse bir odyolog tarafından değerlendirme yapılması önerilmektedir. Üç ila altı yaşındaki çocukta konuşma ayırt ediciliği, çocuğa tek heceli bir kelime okunduğu gibi ortak nesnelerin resimlerine baktırılarak test edilebilir. Çocuk, karşılık gelen nesneyi işaret ederek kelimenin anladığını gösterir. Çocuğa, bir sesi dinlemesi ve işitsel uyaran duyulduğunda, bir fincana bir top yerleştirmek veya bir oyuncağa dokunmak gibi çeşitli görevler vererek bir ses duyulduğunda tepki göstermesi talimatı verilir. Bu tür testler için çocuk kulaklıkları takabilir.
Tanımlanamayan işitme kaybı, konuşma ve dil becerilerini geciktirebileceğinden tüm bebeklerde ve çocuklarda odyometri yapılmalıdır. İşitme sorunu olan bir çocuk ne kadar erken tespit edilirse, çocuğun iletişim becerileri o kadar çabuk gelişir. Odyometrik testler sonucunda işitme kaybının derecesi belirlenir ve buna göre işitme cihazı kullanıp kullanamayacağı ya da işitme cihazı türü saptanabilir.
Serbest alan odyometrisi herhangi bir risk taşımamaktadır. Sonuçlar bir grafikte (odyogram) gösterilir. Sonuçlar uzman tarafından gözden geçirilir ve işitme kaybını onaylarsa, yönetim ve tedavi teknikleri hakkında bilgi verir.
Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek işitme testi yaptırabilir ve işitme cihazları ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. İşitme kaybınız olduğunu düşünüyorsanız, doğru cihaz tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme kaybının yaşam kalitenizi düşürmemesi için en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testi yapılır ve buna göre cihazınız belirlenir.