Sıklıkla Karşılaşılan İşitme Kaybı Sebepleri Nelerdir? Orta Kulak Effüzyonu Nedir?
Sıklıkla Karşılaşılan İşitme Kaybı Sebepleri Nelerdir? Orta Kulak Effüzyonu Nedir? | 22 Ekim 2020

Dünya çapında 500 milyon insan işitme kaybı yaşamaktadır. Bunların yaklaşık 35 milyonu ise çocuktur. Her yaş grubunda sıklıkla görebileceğimiz işitme kaybı sebepleri nedir? İşitme kaybı doğuştan mı gelir? gibi sorular sıklıkla soruluyor. Bu yazımızda sıklıkla karşılaşılan işitme kaybı sebeplerini ve özellikle çocukları etkileyen orta kulak effüzyonunu anlatacağız.

İşitme Kaybı Nedenleri?

Doğuştan veya Edinsel olarak yani sonradan kazanılan işitme kaybı sebepleri vardır. Her yaş grubunda olabilen işitme kaybının sıklıkla karşılaşılan nedenleri aşağıda sıralanmıştır.

Hamilelik sırasında anne de bulunan kızamıkçık gibi bazı ateşli enfeksiyonlar, düşük bir doğum kilosuna sahip olma, doğum sırasında yaşanabilen komplikasyonlar, oksijen eksikliği gibi, yeni doğan döneminde şiddetli bir sarılık geçirmek gibi nedenler doğuştan işitme kaybı sebepleri arasındadır.

Herhangi bir yaşta işitme kaybına sebep olan etkenler ise, menenjit, kızamık gibi bulaşıcı hastalıklar, kronik kulak enfeksiyonları, Orta Kulak Effüzyonu dediğimiz kulakta sıvı toplanması, yeni doğan enfeksiyonları, kafa travmaları, yüksek sesli patlamalardan kaynaklı gürültüler, özellikle işitme duyusu hücrelerinin dejenerasyonu, kulak kanalını tıkayan kulak kiri veya yabancı cisimler. 

Orta Kulak Effüzyonu Nedir?

Çocuklar arasında en sık görülen kulak problemi orta kulak effüzyonudur. Tıp dilindeki ismi Otitis Media olarak bilinir. Hemen her yaşta görülse de genellikle çocuklarda görülen bir kulak enfeksiyonudur. Özellikle iki yaşında artış gösterir. Hastalık özellikle ya östaki borusunun ya da mukosiliyer sistemin işlev bozukluğundan veya her ikisinden kaynaklanır. Yaygın görülen semptomlar arasında hafif ya da orta dereceli iletim tipi işitme kaybı vardır. Özellikle çocukların “kulağım ağrıyor” şeklindeki şikayetleriyle doktora gidildiğinde orta kulak enfeksiyonu teşhisi konabilir. Soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıklardan sonra yaklaşık iki günde ortaya çıkan bir enfeksiyondur. 

Bazı çocuklarda hiçbir belirti olmaz ve haber vermeden atak geçirir buna da sessiz orta kulak iltihabı denilmektedir. 

Genel olarak Orta Kulak Effüzyonu, çocuğun en kritik yaşta (2 yıl) işitmesini, çocuğun konuşma, dil gelişimini ve eğitimini etkileyen çok yaygın bir çocukluk hastalığıdır. Bu nedenle, sorun özel bir dikkatle ele alınmalıdır. Tarama programları ve sağlık eğitimi yoluyla erken teşhis ve ardından derhal uygulanan tedavi, bu hastalıkla savaşmak için bilinen en etkili önlemlerdir.


Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Tedavi yöntemi olarak ilk başta antibiyotik ilaç tedavisi uygulanır. Bununla beraber mukoza şişliğini azaltan, mukus kıvamını inceltici ilaçlar da ek tedavi yöntemi olarak uygulanabilir. Eğer alerjik bir durumsa alerji tedavisi eklenmelidir. Özellikle sakız çiğnemek ve balon şişirmek gibi aktiviteler yaptırılarak bu tedavi desteklenir.

Eğer yaklaşık olarak 6-8 hafta uygulanan tedaviler başarılı olmadıysa ve 25 dB üzerinde işitme kaybı mevcutsa cerrahi tedaviye yönlendirilir. Özellikle kulak zarında çökme, incelme gibi sinir tipi kayıp oluşmuşsa ya da denge bozukluğu varsa doğrudan cerrahi tedavi seçilir. Cerrahi uygulama ile kulak zarına havalandırma tüpü takılır ve işitme kaybı genel olarak hemen iyileşme eğilimindedir. Tüp kulak zarında 12 ay kalır ve sonra kendiliğinden düşer ya da doktor tarafından alınabilir. Genellikle tüpün alınması sırasında ekstra bir cerrahi müdahaleye gerek yoktur.

Yeni doğan işitme testleri, okul öncesi testler ve okul sağlık taraması gibi önlemler alınarak işitme kaybının erken teşhisi sağlanabilir. İşitme duyularını düzenli olarak kontrol etmek çok önemlidir. İşitme kaybı olan kişiler, işitme cihazları, koklear implantlar ve diğer destekler gibi işitme cihazlarının kullanımından yararlanabilir.

Bunun yanında ek bir tedavi yöntemi olarak konuşma terapisi, işitsel rehabilitasyon programları ve diğer benzer hizmetlerden yararlanılabilir. Doğru takılan ve her bütçeye uyan uygun fiyatlı işitme cihazları, işitme kaybı olan her yaştan birçok kişiye fayda sağlayacaktır.

İşitme cihazları hakkında daha fazla bilgi almak ve işitme kaybı testi için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelerek en güvenilir sonucu alabilirsiniz. Size uygun en iyi işitme cihazı tespiti için gereken testler kliniğimizde yapılır ve işitme sorununuzun yaşam kalitenizi düşürmemesi için ihtiyacına yönelik en uygun cihaz belirlenir. En iyi işitme uyarlamaları için Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi kliniklerinde uzman odyomeristler tarafından ücretsiz işitme testiniz yapılır ve buna göre cihazınız belirlenir.


Biz Sizi Arayalım