

Sol kulak çınlamasının tıpta tinnitus şeklinde ifade edilmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan insanlar akustik bir uyaran olmadan, ses algılamaktadırlar. Duyulan sesler ise genel olarak değişik tonlarda, niteliklerde ve karakterde olabilir. Hastalar çınlama olarak hissettikleri seslerin, uğultu, çan ya da ıslık ve rüzgar sesine benzer olduklarını dile getirmektedirler. Bir semptom olarak ortaya çıkan rahatsız edici çınlamalar, ilerleyen süreç içerisinde çeşitli ruhsal sorunlara yol açarken, hayat kalitesini de ciddi düzeyde bozacak kadar şiddetli hale gelebiliyor. Peki sol kulak çınlaması nedir, belirtileri ve nedenleri nelerdir? Sol kulak çınlaması tedavisi nasıl yapılıyor? Merak edenler için işte en önemli detaylar…
Sol kulak çınlamasına neden olan birçok faktör söz konusudur. Gürültülü ortamlarda bulunmak, kulaklıkla yüksek seste müzik dinlemek ya da çalışma ortamının gürültülü olması kulak çınlamasının nedenleri arasına sayılabilecek faktörler arasında yer almaktadır. Yaşın ilerlemesine paralel olarak da görülme oranı daha da atmaktadır. Sol kulak çınlamasının nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
Bu rahatsızlıklardan ya da faktörlerden herhangi birine sahip olan veya maruz kalmış kişilerde sol kulak çınlaması görülebilmektedir. Böyle durumlarda işitme cihazlarına ihtiyaç olabilir. Ancak öncesinde iyi bir kulak burun ve boğaz uzmanının tedavisinden geçmek gerekmektedir.
Sol kulak çınlamasının birçok belirtisi vardır. Ancak genel olarak; ıslık sesi, yüksek tonlu tıslama ve zonklama olarak kendisini göstermektedir. Ayrıca nadiren de olsa müzikal tonlarda bu seslerin algılanması söz konusudur. Sürekli duyulan bu sesler büyük oranda sinir bozucu bir hale gelerek insanların psikolojik durumlarının da olumsuz etkilenmesine sebebiyet vermektedir. Sol kulak çınlamasının belirtileri belli bir süre devam ettikten sonra aniden yok olabilir ya da çok daha yoğun bir şekilde kendisini gösterebilir. Belirtiler genellikle gece saatlerinde ve sessiz ortamlarda ortaya çıkar ve insanların günlük yaşamlarını bir hayli olumsuz etkiler.
Sol kulak çınlamasında tanı koymak için tıbbi müdahalelere gereksinim duyulmaktadır. Bu nedenle tedavi yapan doktor ilk aşamada hastanın hikayesini dinler. Eğer neden kulağa bağlı ise, odyometrik muayene yapılır. Böylece dış kulak yolunda tıkanmaya neden olabilecek kir ya da kalıntılar, kulak zarında ya da orta kulakta çınlamaya neden olabilecek diğer faktörler araştırılır ve sonuç olarak elde edilen bulgular değerlendirilir.
Sol kulak çınlamasına bağlı olarak hastalarda işitme kaybı varsa ve bu kayıp çok yüksek frekanslarda seyrediyorsa doktor bilgisayarlı tomografi veya MR görüntüsü talep edebilmektedir. Görüntüleme sonrasında herhangi bir semptoma rastlanmazsa hastalarda, B12 vitamini, demir, kan şekeri, kolesterol, çinko gibi vitamin ve de minerallerin eksikliği söz konusu mu değil mi iyice araştırılır.
Kulak çınlamasının nedenleri iyi bir muayeneden sonra ortaya çıkmaktadır. Eğer kulak çınlamasının nedeni biliniyorsa ve bu neden bir işitme sinirindeki tümöre bağlı gelişmişse cerrahi tedavi ya da radyo terapi uygulaması yapılır. Eğer sol kulak çınlamasının nedeni dış kulakta meydana gelen kire bağlı ise kulak iyice temizlenir. Orta kulak yolundaki nedenlere bağlı olarak meydana gelen bir sorun tespit edilmişse de medikal ve cerrahi yollarda hastalar tedavi edilmektedir. Sol kulak çınlamasının nedenleri bilinmiyorsa, genel tedavi yöntemleri uygulanacaktır. Eğer çınlamanın nedeni sistemik ise de vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.
27 Kasım 2020
benimde kulağımda çınlama vardı, geleceğim kliniğinize teşekkürler.
27 Kasım 2020
Tabi ki en kısa zamanda sizi de kliniğimizde görmek isteriz. İyi ve sağlıklı günler dileriz.