Tek Taraflı İşitme Kaybı
Tek Taraflı İşitme Kaybı | 3 Eylül 2022

Tek taraflı işitme kaybı veya tek taraflı sağırlık (SSD), tipik olarak sadece bir kulakta meydana gelen ve diğer kulak normal işitme seviyelerinde olan bir işitme kaybıdır. İşitme kaybı orta, şiddetli veya tam olabilir. Tek taraflı işitme kaybı doğuştan veya sonradan olabilir. Daha iyi olan kulakta bir işitme kaybı meydana gelirse, kişinin işitme kaybı Asimetrik (bir kulakta diğerinden daha kötü) olarak yeniden sınıflandırılacaktır.

Tek taraflı işitme kaybı, sensörinöral  tip (iç kulakta veya işitme siniri boyunca hasar) veya iletim tipi (otoskleroz gibi Orta kulakta bir sorun) olabilir. İşitme kaybının tipi ve şiddeti, mevcut tedavi seçeneklerini belirler. Tek taraflı işitme kaybının belirtileri ve etkileri kişiden kişiye değişebilir. Açıkçası, önde gelen sorunlardan biri bir tarafı duyamamak. Ancak bu tür bir kayıp aynı zamanda birçok kişinin seslerin yönünü belirlemede zorluk yaşamasını da sağlar. Bu yetersizlik, arka plandaki gürültüyü duymak istediğiniz seslerden ayırmayı da zorlaştırır.

Tek Taraflı İşitme Kaybının Nedenleri

Bu tip işitme kaybının, hasarın sensörinöral veya iletken olmasına bağlı olarak birden fazla nedeni vardır. 

Sensörinöral tek taraflı işitme kaybının tipik nedenleri şunlardır:

  1. viral enfeksiyonlar
  2. Meniere hastalığı
  3. Ototoksik ilaçlar
  4. Baş veya kulak yaralanmaları
  5. Beyin tümörlerini çıkarmak için cerrahi müdahale

İletim tipi tek taraflı işitme kaybının genel nedenleri şunlardır:

  1. Viral enfeksiyonlar (kronik enfeksiyon orta kulak boşluğundaki kemikleri tahrip edebilir)
  2. Bakteriyel enfeksiyonlar (yukarıdakiyle aynı)
  3. Otoskleroz
  4. Kemikçik kopukluk
  5. Timpanik membranın (kulak zarı) tahrip olması
  6. Baş veya kulak yaralanmaları

Çoğu tek taraflı işitme kaybının tedavisi şu veya bu tip işitme cihazlarıdır. Ancak iletim tipi işitme kaybı durumlarında işitme kaybını düzeltecek veya en azından azaltacak bir tıbbi tedavi olabilir. Arıza tamamlanırsa, sağır taraftaki bir ses hissini geri yüklemek için bir CROS (kontralateral sinyal yönlendirme) sistemi kullanılabilir.

Tek Taraflı İşitme Kaybı Tedavi Seçenekleri

Dediğim gibi, tedavi seçenekleri sorunun altında yatan nedene ve işitme kaybının sınıflandırılmasına ve ciddiyetine bağlıdır. İletken tek taraflı işitme kaybı, cerrahiyi içeren tıbbi bir prosedürle tedavi edilebilir. Genel olarak, herhangi bir sensörinöral işitme kaybı, bir tür işitme cihazı ile tedavi edilecektir. 

İletken Tek Taraflı İşitme Kaybı

Soruna bağlı olarak, hasarı onarabilen ve iyileştirebilen veya en azından işitme kaybını azaltabilen çeşitli cerrahi iyileştirme prosedürleri vardır. 

Kulak zarının travma veya enfeksiyon yoluyla tamamen tahrip olması durumunda kulak zarının deri grefti ile değiştirilebileceği timpanoplasti adı verilen bir işlem vardır. Ameliyatın başarı oranı yüksektir ve işitme kaybını azaltacaktır. Kemikçiklerin kopması durumunda, kemikçikleri onarmak için bir operasyon yapılır, bu çoğu zaman işitme kaybını en aza indirmez.  Bazen iyileştirici cerrahi etkili bir strateji olmayabilir veya orta kulak boşluğuna ve çevresindeki dokuya çok fazla zarar verilmiş olabilir. Bu gibi durumlarda, işitme cihazı teknolojisi en iyi seçenek olabilir. İletim tipi işitme kaybı durumunda, çok farklı türde işitme cihazları kullanan iki strateji vardır. 

İşitme Cihazları

İletim kaybı teknik açıdan işitme cihazlarıyla tedavisi kolay bir işitme kaybıdır. İletim tipi işitme kaybı yaşayan çoğu insanın iç kulaklarında mükemmel işitme vardır. Yani iş, orta kulak sorununun engelini ses seviyeleri ile aşmak. Bunu yaptığınızda, işitme mekanizmasının geri kalanı doğal olarak olduğu gibi çalışır. 

Sensörinöral Tek Taraflı İşitme Kaybı

Tedavi yine işitme kaybının ciddiyetine bağlıdır, orta derecede işitme kaybına kadar olan her şey en iyi geleneksel işitme cihazı ile tedavi edilebilir. Bununla birlikte, işitme kaybının ciddiyetine bağlıdır. Örneğin, işitme kaybı çok şiddetliyse kulakta bir işitme cihazı kullanmak sesi kafatasından aktarabilir ve aslında daha iyi olan kulağı karıştırabilir. Yani tedavi seçenekleri:

İşitme Cihazları

Bir işitme cihazı tedavi için en iyi seçenek olabilir. İnsanların o taraftaki daha iyi duymasını sağlayarak ve umarız doğal lokalizasyon hissini geri yükleyerek, daha kötü taraftaki işitmeyi geri getirecektir. 

CROS ve Bi-CROS

Contra-Lateral Signal Routing (CROS), tek taraflı işitme veya tek taraflı ciddi veya ileri derecede sınıflandırma işitme kaybı olan kişiler için farklı türde bir işitme cihazı teknolojisidir. Bu tür bir teknoloji konsepti iki uygulamaya izin verir: CROS ve BiCROS. İkisi arasındaki fark çok basit, sadece bir kulakta işitme kaybı olduğunda CROS kullanılıyor. BiCROS, biri ileri dereceden ileri dereceye kadar her iki kulakta da işitme kaybı olduğunda kullanılır. 

Temel olarak, CROS veya BiCROS sistemi sesi kötü taraftan iyi tarafa aktarır. Bunu yaparken, beyni iki kulaktan duyduğuna inandıran normal işitsel ipuçlarını korur. Tek taraflı işitme kaybı teşhisi konduğunda, göz önünde bulundurmanız gereken birçok şey vardır. Birçoğu nedeni anlamak istese de, olası tedaviye odaklanmak daha önemlidir. Her tedavi kendi artılarını ve eksilerini sunar, anahtar sizin için doğru olanla ilerlemenizdir. Tedaviyi ne kadar çabuk çözerseniz, hayatınıza o kadar çabuk devam edebilirsiniz. CROS ve Bi-CROS işitme cihazı çözümleri hakkında daha fazla bilgiyi Edi İşitme Cihazları’ndan edinebilirsiniz.
 


Biz Sizi Arayalım