

Timpanometre işitme fonksiyonunu orantısal olarak test etmek için kullanılan bir ölçüm tekniğidir. Özellikle işitme kaybının anlaşılması için günümüzde kullanılan en verimli tekniktir. En genel tanımı ile timpanometri, orta kulağın işlevini değerlendirmek için kullanılmaktadır. İşitme kaybınıza işitme cihazlarının yardımcı olup olmayacağını veya bunun yerine kaybınızı tedavi etmek için tıbbi bir tedavinin mevcut olup olmadığını belirleyebilen bir test ise timpanometre testidir.
Timpanometre nedir sorusuna yönelik olarak bireyde oluşabilecek herhangi bir işitme kaybını tespit edebilmek için kullanılan yöntemdir. Burada yalnızca tek bir teknik değil birden çok bileşen kullanılarak test yapılmaktadır. Belirgin bir şekilde ortaya çıkarılan işitme kanalı ölçümü doğrultusunda oluşabilecek herhangi bir kulak iltihabı problemi tespit edilebilir. Yapılan çalışmalar doğrultusunda kullanılan bu testin ileriye dönük olarak kullanışlı, güvenilir ve her şartta objektif olabilen bir döngüsü olduğu da söylenebilir.
Yapılacak ölçümler sırasında timpanometre cihazı kulağın içinde bulunan zar kısmının arka bölümüne yerleştirilir. Burada farklı basınç alanlarında maruz bırakılan bölgeden gelecek dalgalanmalar değerlendirilir. İşlevsel olarak pek çok bireyin duyu eşiğinde oluşan kayıp oranının tespit edilmesi veya herhangi bir enfeksiyon ve iltihaplanma durumunun kolay bir şekilde ortaya çıkarılabilmesi için de kullanılmaktadır. Burada farklı oranlarda değişiklik gösteren basınçta oluşan timpanik membranın hareket kabiliyeti veri olarak ortaya konan bu ölçüm doğrultusunda kulağın orta kısmında veya iç kısmında grafiksel olarak bir analiz yapılır. Yapılan tüm ölçümler doğrultusunda herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı tespit edilir. Bu tespit sırasında kişinin kulak zarında herhangi bir delik bulunmaması, dış kulak yolu ile ilgili basıncın alınabilmesinde hasarın bulunmaması gerekmektedir. Son olarak uygulanan basınç neticesinde grafiksel olarak aktarılan tüm değerler değerlendirilerek kulak zarında oluşmuş herhangi bir problemin giderilmesi adına tedavi yoluna başlanır.
Timpanometre değerleri yapılan ölçümler doğrultusunda belirlenir. Verisel olarak istatistik bilgilerin ortaya konulabilmesinde belirli bir tedavi yolu uygulanır. Burada dış kulak üzerinde başlayan özel bir cihazın orta kulaktaki basınca yönelik bir ölçüm yapması ile elde edilen değerleri ortaya çıkarır. Oluşan bu grafik üzerinde bir tepe noktası bulunur. Bu da tıbbi terimler olarak 0 noktasını temsil etmektedir. Kişinin herhangi bir sorunu bulunmadığını yapılan ölçümler doğrultusunda elde edilen basınç değerinin -50 veya +50 arasındaki bir konumda olması üzerinden değerlendirilir. Eğer enfeksiyon riski bulunuyorsa veya tıkanma, iltihaplanma durumu söz konusuysa bu değerler düşük seviyelerde kendini gösterir.
Bu ölçümler yapılırken öncelikle bir uzmanın eşliğinde gerçekleştirilmelidir. Burada timpanometri ölçümleri otoskop adı verilen bir alet yardımı ile gerçekleşir. Kulak içerisine doğru ilerleyen kanal üzerine bir cihaz yerleştirilir. Mikro cihaz çalışma yapılacak olan alana dışarıdan herhangi bir şekilde hava sızması yaşanmaması için kullanılır. Kulak zarı üzerinde oluşan hareketlenmeler verilen basınçla tespit edilir ve kaydedilir. Sonuçlar çıkarıldığında bu dalgalanmalardan elde edilen grafikler değerlendirmeye alınır. Bu sırada kişi tedavi olurken hareket etmemesi, çok kımıldamaması, konuşmaması gerekmektedir.
Timpanometre kullanımı günümüz teknolojisinde sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Özellikle orta kulak iltihabından şüphe duyan kişilerin, herhangi bir enfeksiyon geçirme riski olan hastaların, timpanik membran alanında yaşanan deformasyonların, boğaz kısmında veya genel olarak bireyin üst solunum yollarından kaynaklı olarak orta kulağına sirayet eden noktalarda yaşanan problemlerin tespit edilmesi ve kişinin gündelik hayatındaki denge durumunun sağlanamamasından kaynaklı olarak yapılan orta kulak sıvı testlerinde kullanılmaktadır. Bu cihazı kullanarak test yaptırmak isteyen kişilerin belli bir yaş sınırı bulunmamaktadır.
Genç veya yaşlı fark etmeksizin her yaştan birey rahatlıkla bu testleri yaptırarak kulak zarında herhangi bir problemi olup olmadığının ölçümünü yapabilir. Doktor gözetiminde yapılan bu testlerde yaklaşık olarak kulakların her biri üzerinde yapılan test süresi 3 ile 5 dakikayı bulur. Sonuçta yaşanabilecek kulak içi ağrılar, enfeksiyon riskleri, tıkanma durumları, sıvı birikmesi, orta kulakta yaşanan büyüme oranı, kulak zarında oluşabilecek herhangi bir hasar veya duyumda sıkıntıya sebep olan kulak kirinin tespit edilmesinde kullanımı bulunan bir test tekniğidir.
Timpanometre kullanımı hakkında daha detaylı bilgi almak için her zaman Edi İşitme Cihazları Satış ve Uygulama kliniğimize gelebilirsiniz. Bunun yanında ücretsiz işitme testi için gelerek işitme kaybı derecesi hakkında en güvenilir sonucu alabilirsiniz.