Kızamık Hastalığı Nedir?
Kızamık Hastalığı Nedir? | 5 Kasım 2022

Kızamık Hastalığı Nedir?

Kızamık hastalığı bir virüsün sebep olduğu enfeksiyondur. Eski yıllarda salgınlara sebep olan kızamık, uzun yıllar boyunca uygulanan aşı sayesinde günümüzde oldukça azalmıştır. Nadir görülse de, dünyanın değişik bölgelerinde her yıl yüz binden fazla çocuk kızamık yüzünden hayatını kaybetmektedir. Genellikle kış aylarının sonu ile ilkbahar aylarında görülen, ateşli ve deri döküntüleri ile karakterize, bulaşıcı bir hastalıktır.

Kızamık hastalığının gelişimi nasıl olur ?

Enfeksiyon ve kuluçka dönemi: Virüs bulaştıktan sonraki ilk 2 haftalık dönemdir. bu dönemde kızamığa ait hiçbir bulgu görülmez.

Hastalığa özgül olmayan belirtiler: Hafif bir ateş ile başlayan belirtiler, öksürük, burun akıntısı, gözlerde iltihap ve boğaz ağrısı ile devam eder. Bu dönem 2-3 gün sürer.

Kızamık hastalığı ve döküntü dönemi: Yüzden başlayarak, boyuna ve oradan da gövdeye yayılan döküntüler, küçük kırmızı lekeler halindedir.

Birkaç gün içinde boyundan omuz ve kollara, oradan da gövdeye yayılır. bu sırada ateş de aniden yükselerek, 40-41 dereceye yükselebilir. Bundan sonra döküntüler yüzden başlayarak kaybolur ve en son ayaklardaki döküntüler ortadan kalkar.

Kızamık hastalığının belirtileri nelerdir ?

Virüs bulaştıktan 10-14 gün sonra aşağıdaki belirtiler görülmeye başlar:

  • Ateş,
  • Kuru öksürük,
  • Burun akıntısı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Ağız içinde karakteristik lekeler,
  • Deri döküntüsü.
     

Bulaşıcılık dönemi ne zamandır ?

Kızamık hastalığına yakalanmış olan bir kişi, döküntüler meydana gelmeden önceki 4 günden itibaren hastalığı bulaştırabilir. Bulaşıcılık bir 4 gün daha devam ederek, sona erer.

Kızamık hastalığı nasıl bulaşır ?

Kızamık hastası olan bir kişi, konuşurken, öksürüp, hapşırırken çevreye yaydığı damlacıklar içinde bulunan kızamık virüsü, hasta olmayan bir kişinin soluduğu hava ile vücuda girer.

Solunum yolu dışında, benzer şekilde çevreye yayılan virüs, eşyalar üzerinde bir süre daha canlı kalabilir. Bu yüzeyler ellendikten sonra, eller ağız, burun veya gözlere sürülecek olursa, kızamık virüsü bu şekilde de kişiye bulaşmış olur.

Kızamık hastalığı riskini artıran faktörler nelerdir ?

Aşılanmamış olmak: Zamanında aşı yaptırmamış olanların kızamık hastalığı geçirme riski yüksektir.

Uluslararası seyahatler: Kızamık hastalığının tam olarak ortadan kaldırılamadığı bazı ülkelere seyahat edenlere kızamık virüsü bulaşma riski daha fazladır.

A vitamini eksikliği olanlar: Bu kişilerin kızamık hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğu düşünülmektedir.

Kızamık hastalığının sebep olduğu durumlar nelerdir ?

Kulak enfeksiyonları: Kızamık hastalığının yol açtığı durumlardan en sık rastlananı, bakterilerin sebep olduğu kulak enfeksiyonlarıdır.

Bronşit: Boğaz, ses telleri ve akciğerlere kadar olan solunum yollarında kızamığa bağlı enfeksiyonlar görülebilir.

Zatürre: Özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış olan kızamık hastalarında, zaman zaman öldürücü de olabilen zatürre enfeksiyonlarına rastlanabilir.

Beyin enfeksiyonu: "Ensefalit" adı verilen ve her 1000 kızamık hastasından birinde rastlanabilen bu durum, ölüme bile sebebiyet verebilir. Kızamık hastalığını takiben veya hastalıktan 1-2 ay sonra görülebilir.

Hamilelik sorunları: Hamilelik döneminde kızamık olan anne adaylarının bebekleri düşük doğum ağırlıklı olabileceği gibi, erken doğum meydana gelebilir veya bebek kaybedilebilir.

Kızamık hastalığı nasıl tedavi edilir ?

Virüslerin sebep olduğu tüm hastalıklarda olduğu gibi, kızamıkta da kızamığa özgü bir tedavi şekli yoktur. Ateş için doktorunuzun önereceği ateş düşürücüler ve kızamığın neden olduğu bakteriyel hastalıkların tedavisi için yine doktorunuzun yazacağı antibiyotikler kullanılabilir.

Kızamık için evde neler yapılabilir ?

  • Hasta olan çocuk olsun, yetişkin olsun, mutlaka dinlenmelidir.
  • Bol sıvı alınmalıdır. Yeteri kadar suyun yanında, meyve suları ve bitki çayları da içilebilir.
  • Işık rahatsız ediyorsa. ortam aydınlatması buna göre ayarlanmalıdır.
  • Hastalığı çevredeki kişilere bulaştırmamak için gerekli önlemler alınmalı, kişi izole edilmelidir.


Biz Sizi Arayalım